Meer dan 10 jaar al stelt Defensie militaire domeinen ter beschikking aan jeugdverenigingen. Uit cijfers die Senator Martine Taelman opvroeg bij minister van Defensie De Crem blijkt dat deze dienstverlening vanuit Defensie eerder onbekend is.



In totaal vonden in 2010  54 jeugdverenigingen een kampplaats op een militair domein, tegenover 58 in 2009.

De populairste domeinen zijn Marche-en-Famenne, Grobbendonk en Leopoldsburg. Andere domeinen krijgen echter nauwelijks of geen bezoekende jeugdbewegingen over de vloer.

Senator Martine Taelman : 'In de Kempen is het militair domein van Grobbendonk de populairste kampbestemming met 9 kampen in 2009 en 8 kampen in 2010. In Arendonk vonden 2 kampen plaats in 2009 en 3 in 2010. In Tielen en Weelde vonden respectievelijk 2 en 1 kampen plaats in 2009. In 2010 zakten er echter geen jeugdbewegingen af naar deze terreinen.

“Jeugdverenigingen hebben het vaak moeilijk om geschikte terreinen te vinden voor hun jaarlijkse zomerkampen. Ik ondersteun het ter beschikking stellen van militaire domeinen door Defensie dan ook volop. Het valt echter op te merken dat deze dienstverlening door Defensie weinig bekend is,” aldus Senator Martine Taelman, “het valt daarom aan te bevelen om dit nogmaals onder de aandacht te brengen.” De lijst met beschikbare domeinen is te vinden op http://www.mil.be/ipr/subject/index.asp?LAN=nl&FILE=&ID=217&MENU=95&PAGE=1.

Een belangrijk aandachtspunt is echter de procedure die een jeugdbeweging moet volgen om een kampterrein te reserveren.

De jeugdbeweging moet immers elk domein apart contacteren om te vernemen of er terreinen beschikbaar zijn.

Een centrale database zou dan ook het vastleggen van een kampterrein gevoelig vereenvoudigen en meer groepen aanzetten om van deze dienst gebruik te maken.